Rechten Huurders
Huurprijscheck

Juridisch Loket

Ontnomen uit.

Welke rechten en plichten heb ik als huurder?

Als huurder moet u zich aan regels houden. U moet bijvoorbeeld de huur op tijd betalen. Maar u heeft ook rechten. Zoals recht op huurbescherming.

Regels waar huurders zich aan moeten houden

Als u een huis huurt, houdt u zich aan het volgende:

• U betaalt op tijd de huur. In het huurcontract staat hoe hoog de huur is. En op welke dag van de maand u de huur betaalt.
  • U gebruikt de woning als een ‘goede huurder’. U repareert zelf kleine reparaties. Of u geeft geen overlast.

Rechten voor huurders

Als huurder heeft u recht op:

• Huurbescherming. Dit voorkomt dat uw verhuurder zomaar de huur stopzet. Huurt u tijdelijk een woning dan heeft u minder huurbescherming. De verhuurder kan niet tussentijds de huur opzeggen. Maar wel als de afgesproken tijd van de huur voorbij is.
  • Huurprijsbescherming. U heeft recht op huurprijsbescherming als u woont in of op een:

• sociale huurwoning;
  • kamer;
  • woonwagen;
  • woonwagenstandplaats.

Het maakt dan niet uit of u een contract heeft voor onbepaalde tijd. Of een contract voor tijdelijke huur. In beide gevallen heeft u recht op huurprijsbescherming.

Uw ìhuurprijs mag u laten controleren door de Huurcommissie. Het gaat dan om de prijs die u bij de start van de huur betaalt. Huurt u een woning in de vrije sector?

Dan moet u de ìhuurprijscheck wel binnen de eerste 6 maanden doen. Voor sociale huurwoningen kunt u de check ook later doen.

• Woonplezier, zodat u ongestoord geniet van uw woning. Niet dat uw verhuurder bijvoorbeeld zomaar uw woning binnenkomt. Of dat hij het gebouw waar uw woont niet opknapt.

• Huurtoeslag. Hier heeft u alleen recht op als u aan de voorwaarden voldoet. Uw inkomen en huur mogen bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Wilt u weten of u recht heeft op huurtoeslag? Bekijk dan de ìvoorwaarden voor huurtoeslag bij de Belastingdienst.

Advies voor huurders

Heeft u als huurder vragen, bijvoorbeeld over:

• (buren)overlast;
  • slecht onderhoud van uw woning;
  • uw huurcontract.

Neem dan contact op met ìHet Juridisch Loket of de ìHuurcommissie.

Ontnomen uit: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/welke-rechten-en-plichten-heb-ik-als-huurder